Byggarbetsplats där flerbostadshus är under uppförande
Östersunds kommun ska ansöka om miljoner från Naturvårdsverket för att sanera mark på Storsjö strand innan etapp två av bostadsbyggandet kan påbörjas. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Bostadsbygge

Storsjö strand måste saneras för mångmiljonbelopp

Det kommer kosta mellan 25 och 45 miljoner kronor att sanera marken på Storsjö strand i Östersund innan etapp två av det nya bostadsområdet kan byggas.

Marken är i dag så pass förorenad att det finns stor risk för människors hälsa, miljö och grundvatten, enligt länsstyrelsens klassning. Detta beror på att området förr användes som tipp för bland annat byggmaterial, bilar och annat skräp.

I maj ska Östersunds kommun söka pengar från Naturvårdsverket för den omfattande saneringen som väntas pågå under 2018. Sex nya kvarter med bostäder på Storsjö strand ska sen byggas året efter. Det berättar Bengt Gryckdal, mark-och exploateringschef på Östersunds kommun, för P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista