Sara Sehlstedt är läkare och ordförande för läkarförbundet i Jämtlands län
Sara Sehlstedt är läkare och ordförande för läkarförbundet i Jämtlands län. Foto: Filip Gustafsson/Sveriges radio
Vård

Läkare slår larm om sjuksköterskebrist i länet

Läkaren Sara Sehlstedt: Vi har nog inte sett det värsta än
2:35 min

I ett brev till Region Jämtland Härjedalen skriver Läkarföreningen att läget är akut eftersom det fattas sjuksköterskor både på Östersunds sjukhus och bland distriktssjuksköterskor.

Läkarföreningens länsordförande Sara Sehlstedt har jobbat på Östersunds sjukhus sen 1998 och kan inte minnas att situationen varit så här allvarlig tidigare.

– Det är både oro, rykten och negativa tongångar bland sjuksköterskorna. Vi hör också från de gamla, erfarna sjuksköterskorna att de är väldigt frustrerade, besvikna, har det jobbigt och inte känner sig uppskattade. Det blir man riktigt orolig över, säger Sara Sehlstedt.

Enligt henne är risken att stor att sjuksköterskor inte vill jobba kvar och ta ansvar eftersom de inte tycker att det är värt det. Istället blir det vakanser som fylls av nya, oerfarna sjuksköterskor och inhyrda stafettsjuksköterskor.

– Vi tappar en väldig mängd kunskap, väldigt mycket erfarenhet och sjukvård är en kunskapsbransch, det är jätteviktigt med den här kunskapen, säger Läkarföreningens länsordförande.

För att få sjuksköterskor att trivas så tror Sara Sehlstedt att Region Jämtland Härjedalen måste satsa pengarna rätt för att bli en attraktiv arbetsplats.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".