Julia Bölander och Nora Olofsson driver UF-företaget Rött vargbett
Julia Bölander och Nora Olofsson driver UF-företaget Rött vargbett Foto: Anneli Johansson/Sveriges Radio
Unga företagare

Unga företagare vill informera om sjukdomen SLE

Julia: Jag har blivit dåligt bemött
10 min

Företaget Rött Vargbett UF är skapat av tre unga tjejer för att kunna ge information och upplysning om sjukdomen SLE.

Julia Bölander som själv har SLE har mött så mycket okunskap kring sjukdomen och att hon har saknat någon form av plattform för att nå ut med information.

– Jag upplever ofta att jag blir missförstådd i samhället och de flesta vet inte vad sjukdomen innebär. Vilket jag tycker är väldigt jobbigt då jag måste berätta vad det innebär hela tiden, säger Julia Bölander.

Trots att det blir allt vanligare bland kvinnorna så är det nästan ingen som vet vad det är, förutom doktorerna och alla som jobbar inom vården. Jag vill att människor ska få en större kunskap och förståelse till varför vi med SLE inte alltid orkar lika mycket som friska. För det syns inte alltid, och allt som inte syns, är svårt att förstå.

Därför föddes idén att starta ett UF som ska sprida information och egentillverkade smycken som visar att man stödjer arbetet kring SLE.

Tillsammans med Nora Olofsson och Kristina Tronde driver nu Julia företaget som ska upplösas i slutet av terminen men de tror att det kommer att fortsätta i någon form.

Vad är SLE?


SLE, systemisk lupus erythematosus, är en autoimmun inflammationssjukdom där immunförsvaret angriper den egna kroppen.
Orsaken bakom SLE är okänd. Man vet att det till viss det är ärftligt men att även andra orsaker krävs för att utlösa sjukdomen; exempelvis vissa läkemedel.
90 procent av de som drabbas är kvinnor i åldern 15-45 år. Men alla åldrar och kön kan drabbas av sjukdomen.

Källa :reumatiska sjukdomar.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".