Kvinna står och ler in mot kameran
Enligt Ingrid Haglund är det bara positivt med subventionerade preventivmedel för unga. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Samhälle

Billiga preventivmedel är inget som tär på regionens ekonomin

"Vi ser bara positiva effekter av det här"
6:56 min

Allt fler unga tar ut preventivmedel till subventionerat pris, men det verkar inte kosta mer för regionen - snarare tvärtom.

2014 genomförde Region Jämtland Härjedalen en reform som gjorde att unga under 25 år max skulle betala 100 kronor per år för preventivmedel. Sedan dess har fler tagit ut dessa subventionerade preventivmedel men det är inte något som påverkat Regionens ekonomi negativt.

– Man har sett de senaste åren att kostnadsutvecklingen faktiskt har minskat, det kan bero på att det är fler långverkande preventivmedel som skrivs ut, säger Ingrid Haglund, samordningsbarnmorska på Region Jämtland Härjedalen.

De har också sett en minskning i antalet aborter men det är svårt att mäta eller dra några paralleller då slumpen spelar stor roll i länet, men att dra ner på antalet aborter är inte heller syftet.

– Att ha lättillgängliga preventivmedel och samtidigt en generös abortlagstiftning är ingen motsättning, säger Ingrid Haglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".