Kvinna sitter i soffa och tittar in i kameran
Tea Gärdlund valde att ge ut sin bok på egen hand. Foto: Jessica Ehrby/Sveriges Radio
Böcker

Trendigt att ge ut sin egen bok

Tea Gärdlund: Jag var för ivrig för att orka vänta på förlaget
4:14 min

Drygt var åttonde bok i Sverige ges ut av författaren själv. För Tea Gärdlund var det ivrigheten som avgjorde.

Många författare väljer att ge ut sina böcker på egen hand istället för att vända sig till de stora förlagen. Ylva Sommerland, bibliotekarie på Kungliga biblioteket berättade för Kulturnytt i P4 att livsberättelser och biografier utgör en stor del av de egenutgivna böckerna. Författaren Tea Gärdlund från Krokom gav själv ut sin självbiografiska bok "Min kamp och vägen tillbaka" för två år sedan.

– Det är mycket jobb, när jag skulle beställa böckerna visste jag inte hur många det skulle vara. Helt plötsligt stod det nio pallar utanför huset och jag tänkte vad gör jag med nio pallar böcker, säger Tea Gärdlund.

Drygt var åttonde bok i Sverige ges ut av författaren själv och det har blivit så populärt att Kungliga biblioteket tar fram särskild statistik över fenomenet.

– Alla bär på en berättelse och när man väl bestämt sig för att skriva ner den då vill man nog att det ska gå snabbt, så var det i alla fall för mig, säger Tea Gärdlund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".