Flygbild över Storsjön med öppet vatten och isrester
1 av 3
Andreas Gyllenhammars flygbild på morgonen 2 maj 2017 visar att det nu är öppet vatten på Storsjöflaket. Foto: Andreas Gyllenhammar/PRIVAT
Storsjöflaket med Oviksfjällen vid islossning
2 av 3
Den långsiktiga trenden är att Storsjöns is ligger allt kortare tid. (Arkivbild) Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Storsjöflaket islossning grafik
3 av 3
Andreas Gyllenhammars diagram visar den långsiktiga utvecklingen för islossningen på Storsjön. Foto: Andreas Gyllenhammar/PRIVAT
Klimat

Storsjöflaket har gått upp – isen låg en månad kortare i vinter

Sista april lossade isen från Storsjöflaket. Därmed har isen på Storsjön denna vinter legat en månad kortare än medelvärdet.

Andreas, som tillsammans med sin far meteorologen Roger Gyllenhammar, har följt utvecklingen av isens läggning och lossning under många år konstaterar att isen på Storsjön ligger allt kortare.

Så här skriver Andreas Gyllenhammar till P4 Jämtland:

"Under Valborgshelgen lyckades till slut vårvärme och lätt vind bryta upp det försvagade istäcket på Storsjöflaket. Den kyliga avslutningen på april gjorde att flaket överlevde längre än vad man kunde ha trott med tanke på den milda vintern (där månaderna januari till april blev 2-3 grader varmare än normalt i länet). Denna vinter har Storsjön stundom bjudit på fina skridskoisar men också dramatik när isvägen hastigt översvämmades och stängdes i slutet av mars.

Med benäget bistånd från det värdefulla flygledartornet på Frösö flygplats så sätts islossningsdatum i år till 30 april. Det är 17 dygn tidigare än medeldatum, 17 maj, som baseras på medelvärdet på mätningarna från 1870.

Senaste året som isen låg längre än 17 maj var 1997, vilket visar på den långsiktiga trenden att Storsjöns is ligger allt kortare.

Isperioden, dvs hur många dygn flaket har varit istäckt, blev i år 115 dygn. Det är 31 dygn kortare än medelvärdet.

Den långsiktiga utvecklingen för islossningen kan ses i följande diagram"

Se Andreas Gyllenhammars diagram som bild och fil här i artikeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".