Bil vid övergångsställ
Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Trafikskolning

Här klarar fler körkortet på första försöket

Trafikskoleeleven Monika Vedadian
4:46 min

Det är vanligare att klara uppkörningen för körkort på första försöket i Jämtlands län och övriga Norrland än i andra delar av landet, visar statistik från Trafikverket.

I exempelvis Stockholmskommunen Sollentuna godkändes förra året bara drygt en tredjedel (39 procent) av dom som körde upp, vid första försöket, medan det i Östersund var mer än hälften, (56 procent) som tog körkortet vid första uppkörningstillfället.

I Umeå och Skellefteå låg siffran på 61 procent.

–  Den största orsaken är körkortstagarnas förberedelser. Har man ett stort behov av ett körkort förbereder man sig troligtvis mer för att klara provet på första försöket, säger Kristina Hagberg, chef för förarprov nationellt på Trafikverket, till Nyhetsbyrån Siren, som sammanställt Trafikverkets siffror.

Andelen godkända prov minskar

Drygt 268.000 körprov för personbil genomfördes på Trafikverket förra året. 48 procent godkändes. Hälften av dem var förstagångsuppkörningar och där var andelen godkända prov högre, 55 procent.

Över snittet ligger flera Norrlandskontor, medan Stockholmskontoren har en lägre andel godkända prov.
– Det är viktigt att veta vad som krävs innan man ens bokar provet. Vår förhoppning är att man har koll på det i förväg. Mycket handlar om att man behöver kombinera mängdträning och utbildning på trafikskola och låta det ta tid. En del har väldigt bråttom att ta körkort, säger Kristina Hagberg.

På tio år har andelen godkända prov minskat med elva procentenheter, från 59 procent 2006 till 48 procent 2016. Även andelen godkända förstagångsprov har sjunkit de senaste åren. Det genomsnittliga antalet uppkörningar för att få godkänt var 2,1 förra året. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".