Kvinna visar upp bilder.
Marita Arnsäter är stödgruppsledare på stödgruppsverksamheten Fjärilen. Foto: Monica Wikström/Sveriges Radio
Missbruk

Få barn i familjer med missbruk får stöd

"Vi når inte ut till alla"
5:04 min

Många barn lever i familjer där det förekommer någon form av missbruksproblematik. Men bara en bråkdel av dessa får hjälp, visar en ny kartläggning.

Minst 1 300 barn i Jämtlands län behöver stöd på grund av missbruk i familjen, enligt en kartläggning som IOGT-NTO:s juniorförbund gör varje år. Men bara 47 av barnen fick hjälp förra året. 

Det är socialtjänsten som ska se till att barn och unga växer upp under trygga förhållanden. Om det finns barn som far illa är de skyldiga att samverka med bland annat hälso- och sjukvården, skolan och polisen.

I Östersunds kommun finns sedan 20 år tillbaka stödgruppsverksamheten Fjärilen. Där tar man även emot barn från andra kommuner i mån av plats. 

– Det skulle behöva finnas grupper i alla kommuner, säger Marita Arnsäter, stödgruppsledare på Fjärilen. 

Hon håller med om att många fler barn skulle kunna ha behov av den här typen av verksamhet. 

– Men att ta kontakt med oss är ett stort steg. Vi behöver bli mer kända och att det är ofarligt att ta kontakt med oss. Att det blir bra för barnen. 

På Fjärilen träffas barnen i grupper. 

– Det vi gör är att ge dem en plattform där de får ställa frågor och får veta hur det kan bli i en familj där det finns ett beroende och hur man tar hand om alla känslor. Men den stora vinsten är att komma hit och träffa andra som har det likadant. 

Tre av länets åtta kommuner har inte lämnat in några siffror till enkäten. Dessa är Berg, Ragunda och Strömsund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".