Äldre kvinna står vid vatten
Märta Norelius som har en son med Downs syndrom tycker att fosterdiagnostik är en etisk fråga. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Fosterdiagnostik

Mamma: Ett barn med Downs syndrom är en gudagåva

"Det hade varit fruktansvärt om jag hade gjort fosterdiagnostik"
4:04 min

Det är stora skillnader i gravidas möjligheter till fosterdiagnostik. En mamma vi träffat menar att det är en fråga om etik och inte om ekonomi eller nåt annat.

Gravida har olika rättigheter till fosterdiagnostik beroende på var i landet de bor – både vilken typ av tester som erbjuds och vem som ska stå för kostnaden. Det visar en jämförelse P4 Jämtland gjort kring förutsättningarna i norra Sverige. 

Märta Norelius har en 24-årig son med Downs syndrom och tycker att det är en etisk fråga snarare än att handla om kostnader eller vilken teknik som används:

– Är vi ute efter A-barn, vilka människor ska få finnas? 

Hon vill inte moralisera, men är själv tacksam för att hon inte gjorde någon test – trots att hon hade möjlighet.

– Att ha ett barn med Downs syndrom är en gudagåva. Det hade varit fruktansvärt om jag hade gjort fosterdiagnostik, säger hon.

När hon dagen efter förlossningen fick veta att hennes son fötts med Downs syndrom kändes det först chockartat och skrämmande, berättar Märta Norelius, en reaktion hon i dag inte kan förstå:

– När man vet vad det handlar om blir man bara tacksam, och det är jättesynd att välja bort sådana, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".