Äldre man surfar vid datorn
Fler än 100 flickor har utsatts för nätpedofilen, två av dem är från Jämtlands län. Foto: Bertil Ericson/TT
Domstolarna

Skärpt straff för nätpedofil – sexbrott mot över 100 flickor

Åklagare: Det är väldigt allvarliga brott
1:19 min

47-åringen från mellersta Sverige döms till åtta års fängelse för sexbrott via Internet mot över 100 unga flickor – två av offren kommer från Jämtland.

Hovrätten i Göteborg meddelade på fredagen att mannen som stått åtalad för sexbrott mot barn på nätet döms till åtta års fängelse, vilket är maxstraffet. Göta Hovrätt skärper därmed straffet för 47-åringen som dömdes till sju år i tingsrätten. 

– Det tycker jag är bra. Det ska slå i taket och dömas ut maxstraff, säger kammaråklagare Åsa Askenbäck.

Borås tingsrätt konstaterade i sin dom förra året att den 47-årige mannen hade utnyttjat de unga flickorna på ett mycket fult sätt. Mannen använde sig av påhittade identiteter när han kontaktade flickorna, och utgav sig för att vara en ung kille eller tjej.

Den yngsta av flickorna mannen kontaktade var tio år, de flesta mellan 12 och 14.

Enligt domen använde han sig av flera olika strategier, bland annat tjat och hot, för att förmå flickorna att visa sig nakna för honom via webbkamera och i många fall också att utföra sexuella handlingar på sig själva. Utan flickornas vetskap spelade mannen också in och sparade filmer på flickorna.

Flera av gärningarna som mannen utsatt flickorna för rubricerades av tingsrätten som grova sexuella övergrepp.

Mannen överklagade domen gällande drygt 60 av de 110 flickorna. Han hävdar att han aldrig haft kontakt med de flickorna utan menar bland annat att någon annan varit inloggad på hans chattkonton i de fallen.

Hovrätten skärper nu bedömningen. Enligt domen har mannen på ett hänsynslöst sätt utnyttjat unga flickors nyfikenhet på sexuella erfarenheter med en jämnårig person av samma kön.

Hovrätten skriver också att mannen utnyttjat att många flickor mått dåligt på ett hänsynslöst sätt och utövat såväl känslomässig utpressning som rena hot om offentliggörande av bilder och filmer.

Hovrätten anser även att mannens repetitiva beteende är en försvårande omständighet, samt det faktum att han hade uppsåt att kontakta flickor under 15 och 18 år.

Målet mot den 47-årige mannen har beskrivits som det största i sitt slag i Sverige, på grund av det stora antalet utsatta flickor. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".