Personalbrist

Ragunda kommun hyr in socionomer för miljontals kronor

3:52 min

Hyrsocionomer kostar miljontals kronor i Ragunda, trots att kommunen försöker bryta trenden och anställa istället för att hyra in.

Förra året landade notan på sex miljoner kronor och hittills i år har man betalat en miljon till ett bemanningsföretag. Att ha inhyrda socionomer, som nästan kostar det fyrdubbla i månaden, är ohållbart i långa loppet, konstaterar stöd- och omsorgschef Elisabeth Carlander Blom.

– De gör ett fantastiskt jobb de här konsulterna, när de kommer hit. Det är inte frågan om det, men att man kan ha byggt upp systemet så att det är möjligt att göra några månader eller en månad, det är inte bra, säger hon.

Elisabeth Carlander Blom menar att det är just konkurrensen om socionomer som gjort att Ragunda inte lyckats rekrytera de senaste åren.

Därför betalade man istället betalat upp till 1 000 kronor i timmen för inhyrda socionomer, till en total kostnad av drygt 5,7 miljoner kronor 2016. Det är mer än en fördubbling jämfört med året innan, visar de fakturor som P4 Jämtland tagit del av.

Det är en hög personalomsättning bland socialsekreterare i landet, visar färsk statistik från Akademikerförbundet SSR. Under 2014 och 2015 valde 25 procent av socialsekreterarna i landet att säga upp sig.

Många har lockats in i hyrbranschen, Anna-Lisa Rehman ordförande i Akademikerförbundet SSR i Jämtland och Härjedalen, är en av dem som får erbjudanden om att sadla om till konsult.

– Det kommer brev hem i brevlådan där de vill erbjuda en bra lön för att jobba hemifrån och få jobba självständigt, säger hon.

Vad tycker du om att kommuner går med på sådana här avtal?

– Jag tycker det är väldigt oroväckande därför att det blir ju ingen kontinuitet. 

I Ragunda hade man som mest fem hyrsocionomer inne samtidigt, nu har man lyckats bromsa upp och har för närvarande två inhyrda socionomer på längre kontrakt – men man har ändå betalat hyrfakturor för nästan en miljon kronor hittills i år. Kommunen har inte rekryterat utbildade socionomer till alla obesatta tjänster, utan istället plockat in annan personal på socialkontoret.

– Det finns andra personer med andra kompetenser som kan jobba med ekonomiskt bistånd till exempel, säger Elisabeth Carlander Blom.

Att ta in andra än socionomer, det är ingen lösning som imponerar på Anna-Lisa Rehman.

– Vi från SSR motsätter oss och anser att det på alla tjänster inom socialtjänsten ska vara socionomer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista