Fakturor på ett bord.
Enligt lagen om offentlig upphandling går gränsen för en myndighet eller en kommun att köpa in tjänster utan att göra en upphandling vid 534 000 kronor på ett år. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Personalbrist

Ragunda har köpt konsulter för miljoner utan upphandling

Stöd- och omsorgschef: Varit svårt att få tag på socionomer
1:58 min

Ingen av de inhyrda socionomerna som Ragunda kommun köpt in för miljontals kronor har upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling.

Totalt har Ragunda kommun köpt inhyrda socionomer för drygt åtta miljoner kronor 2015-2016 och i år har man tecknat avtal som är värda cirka tre miljoner, enligt fakturor som P4 Jämtland granskat.

Det stora flyktingmottagandet 2015 och konkurrensen om socionomer gjorde att kommunen inte hann med att upphandla, enligt stöd- och omsorgschef Elisabeth Carlander Blom.

– Den situation som vi befann oss i då, när vi började rekrytera konsulter på sommaren 2015, då ringde jag alla – alla företag. Det vara bara att ta de konsulter som man fick och det har pågått en lång, lång tid. Så har det sett ut på arbetsmarknaden, säger hon.

Men det var sommaren 2015. Det är ju ganska länge sedan. Har ni inte upphandlat än och varför inte i sådana fall?

– Ja, alltså hela 2015 såg ut så där och 2016 såg också ut så där. Det har varit svårt att upphandla eller svårt att få tag på socionomer överhuvudtaget på alla de företag som vi ringde.

Enligt lagen om offentlig upphandling går gränsen, för en myndighet och en kommun att köpa in tjänster, utan att göra en upphandling vid 534 000 kronor på ett år.

P4 Jämtland har tidigare rapporterat att Ragunda kommun köpt in inhyrda socionomer för nästan sex miljoner förra året och hittills i år har ett företag fakturerat för nästan en miljon kronor, utan att någon upphandling har gjorts.

Det företag som sålt mest till Ragunda kommun är Dedicare AB, som hyr ut läkare, sjuksköterskor och socionomer över hela landet. 2015 omsatte bolaget drygt 570 miljoner kronor.

Sammanlagt har bolaget skickat räkningar till Ragunda kommun på 5,4 miljoner de senaste tre åren. De har tagit ut en timkostnad på upp till 900 kronor för de socionomer de hyrt ut.

Elisabeth Carlander Blom menar att man inte har haft tid och möjlighet att göra några upphandlingar, trots att det finns en lag som föreskriver det.

– Ja det finns det, men som sagt när vi då inte fick tag på konsulter så var det bara att ta de konsulter vi fick och det har varit svårt ändå.

Hur kommer ni göra framåt? Kommer ni att upphandla de här tjänsterna?

– Vi kommer följa regelverket naturligtvis.

Ragunda kommun har nu tecknat fortsatt avtal med Dedicare AB för två inhyrda socionomer, till och med augusti och oktober i år, utan att någon upphandling har gjorts.

LOU, lagen om offentlig upphandling

Offentlig upphandling innebär att en upphandlande myndighet köper, hyr eller på annat sätt anskaffar varor, tjänster eller byggentreprenader.

Exempel på upphandlande myndigheter är myndigheter inom stat, kommuner och landsting samt kommunala eller statliga bolag eller styrelser.

Direktupphandling kan också användas om det finns synnerliga skäl och om kriterierna för att få tillämpa ett förhandlat förfarande utan föregående annonsering är uppfyllda.

Direktupphandlingsgränsen är 534 890 kronor.

Källa: konkurrensverket.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".