Mittuniversitetet från ovan Östersund. Foto: Matts Nylander.
Mittuniversitetet i Östersund, där det under lång tid bedrivits forskning som lett till uppkomsten av företaget Aim Sweden som nu fått priset Norrlandsbjörnen. Foto: Matts Nylander/Sveriges Radio
Innovationer

Aim Sweden får Norrlandsbjörnen

Utvecklingsbolaget Aim Sweden på Frösön får årets upplaga av Norrlandsförbundets utmärkelse Norrlandsbjörnen, för Jämtlands län.

Aim Sweden sysslar med 3 D-utskrifter i plast och metall och bolaget har kommit till som ett resultat av forskning som under mer än 15 års tid bedrivits vid Mittuniversitetet i Östersund.

Företaget får utmärkelsen just för "banbrytande forskning som resulterat i kommersiellt gångbara produkter inom skiftande områden".

Olof Högbergs-plaketten för Jämtlands län, ett pris som delas ut till personer eller grupper för framstående kulturell gärning, gick i år till Jamtli, Jämtlands länsmuseum. Prismotiveringen lyder: "För innovativt arbete med att utveckla Jämtlands och Härjedalens museum till ett interaktivt inne- och utemuseum för alla åldrar".

Norrlandsförbundet är en intresseorganisation som driver frågor som rör Norrlands utveckling. De har delat ut sina hedersbelöningar sedan 1953.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista