Detaljer på brandbilen
En hotfull början fick ett lyckligt slut vid lördagsnattens brand vid Åregården (arkivbild). Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Räddningstjänst

Bastubrand hotade hotell i Åre

Det var i bastun det började brinna, enligt räddningstjänsten - lördagsnattens brand på Åregården i Åre.

Räddningstjänsten fick larmet strax efter klockan 1 natten mot söndagen. Rökdykare skickades in för att kolla av utrymmena eftersom rök spridit sig i stora delar av byggnadskomplexet, med dels hotell och dels en intilliggande bostadsrättsförening.

Det visade sig att brandhärden fanns i bostadsrättsföreningens källarvåning, i en spa-avdelning som drivs av ett fristående företag.

Brandmännen, från Åre och med förstärkningsstyrka från Järpen, lyckades släcka branden i bastun men den betecknas som totalförstörd, liksom duschutrymmena intill. Det blev rökskador även på andra utrymmen.

Enligt räddningstjänsten hade branden kunnat få en betydligt olyckligare utgång om den inte upptäckts så tidigt som nu blev fallet. De tackar det automatiska brandlarmet, i hotelldelen av byggnaden, som utlöstes på grund av röken, för att det gick så pass bra.

Turligt i sammanhanget är också att säsongen är över och inga hotellgäster fanns på plats.

Området har spärrats av inför att polisens kriminaltekniker ska undersöka brandplatsen och försöka klarlägga vad som utlöste branden i bastun.

Ingen människa kom till skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".