Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar
1 av 2
En granskning som P4 Jämtland gjorde förra sommaren visade att en webbsajt med koppling till Nordiska motståndsrörelsen bland annat spred falska rykten om asylsökande på en ort i Strömsunds kommun. Foto: Ulf Palm/TT
Man med grått hår och glasögon i beige kavaj
2 av 2
Göran Bergström, (S) kommunalråd i Strömsund har själv blivit hotad och förföljd. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Främlingsfientlighet

Kommunalrådet: Det ska vara svårt att vara nazist i Strömsund

"Vi är glada över att vissa aktiva har flyttat"
5:07 min

Strömsunds kommun har skärpt tonen mot hot- och hatbrott. Flera personer med koppling till extremhögern har lämnat kommunen.

Antalet nazistiska aktiviteter har minskat i Jämtlands län. Bland annat har flera personer med koppling till extremhögern lämnat Strömsunds kommun.

– Vi är glada för att vissa aktiva i Nordiska motståndsrörelsen, som har en nazistisk koppling, har flyttat från vår kommun, säger Göran Bergström, kommunalråd i Strömsunds kommun till P4 Jämtland.

– De klistrade upp märken, delade ut flygblad och hade en egen hemsida. Det har blivit mycket mindre av det sedan de här personerna flyttade härifrån.

En granskning som P4 Jämtland gjorde förra sommaren visade att en webbsajt med koppling till Nordiska motståndsrörelsen bland annat spred falska rykten om asylsökande. Något som väckte starka känslor hos människor som bor på den aktuella orten.

Strömsunds kommun har legat i framkant med att ta fram en handlingsplan för att förebygga våldsbejakande extremism. Kommunen har bland annat ett lokalt brottsförebyggande råd.

– Vi har nolltollerans mot flygblad, affischering och klistermärken och polisanmäler allting, säger Göran Bergström.

I länet halverades antalet nazistiska aktiviteter förra året, från 34 till 15. Det visar en kartläggning som den antirasistiska stiftelsen Expo gjort.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".