Mittuniversitetet Campus Östersund
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Forskning

Mångmiljonbelopp till forskning om krishantering på Mittuniversitetet

"Det finns ett väldigt intresse"
4:37 min

Mittuniversitetets risk- och krisforskningscentrum får forskningspengar till studier om krishantering och ett världsunikt labb i Östersund.

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som har beviljat pengar till risk- och krisforskningscentrum. Sammanlagt 20 miljoner kronor får projektet som ska genomförs i samarbete med Karlstad universitet och Försvarshögskolan.

Jörgen Sparf är projektledare för forskningsprojektet på risk- och krisforskningscentrum. Han berättar att projektet handlar om hur det svenska samhället hanterar och återhämtar sig från större påfrestningar, som exempelvis exempelvis klimatförändringar, terrorattentat eller flyktingskap.

– Rent konkret vill vi att det här ska utmynna rekommendationer och riktlinjer för politiska beslut och mer praktiska verksamheter, säger Jörgen Sparf.  

Projektet heter Resiliens i Sverige (RISE).

– Resiliens är inte ett vanligt ord, men det handlar egentligen om hur samhället är förberett på att klara av olika ansträngningar, störningar eller stora olyckor och katastrofer, och hur man kan hantera dem och utvecklas.  

I projektet ingår att utveckla och använda sig av ett simuleringslabb som invigs i höst. Där kan man studera hur människor reagerar i olika situationer, fattar beslut och söker information. 

– Det är jättespännande. Det här labbet är världsunikt, säger Jörgen Sparf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".