två kvinnor framför entré till äldreboende
1 av 3
Undersköterskan Birgitta Bäcke, till höger i bild, har tagit strid för sin utlovade sommarbonus. Maria Engström, ordförande för kommunal i Åre, har företrätt henne. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
papper på ett skrivbord.
2 av 3
Information och erbjudande om sommarbonus gick ut till vårdanställda i mitten av maj förra året. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
porträtt på kvinna utomhus
3 av 3
Efter att ha sagt att hon funderade på att ta kontakt med media fick undersköterskan Birgitta Bäcke10 000 kronor utbetalda. Men hon är in nöjd utan tycker att även hennes kollegor ska få ta del av sommarbonusen. Foto: Fredrik Vestberg/Sveriges radio
Omsorg

Vårdanställda i Duved snuvades på utlovad sommarbonus

Undersköterska: Åre kommun har en oschysst arbetspolitik
3:33 min

Flera personer i äldreomsorgen i Duved jobbade extra på semestern förra sommaren och utlovades då en semesterlönebonus. Den har inte betalats ut.

Undersköterskan Birgitta Bäcke jobbade sju nätter extra på äldreboendet Fjällglimten i Duved under sin semester, men fick inte någon utlovad bonus.

– Bonusen blev aldrig utbetald till en enda i Duved, vilket jag finner väldigt märkligt, säger hon.

Brist på sommarpersonal förra året gjorde att Åre kommun gick ut med ett erbjudande om en sommarbonus. I mitten av maj skickades det ut ett brev till vårdanställda i kommunen om att de skulle få en bonus om de gick in och jobbade under sin semester.

Först efter att Birgitta Bäcke kopplat in facket och sagt att hon tänkte kontakta media fick hon pengar, som den enda hittills i Duved, men hon är inte nöjd.

– Det måste vara en rättvisa och en lojalitet med mina arbetskollegor. Ingen ska egentligen behöva använda sig av facket för att få ut vad de har rätt till, säger hon.  

P4 Jämtland har även pratat med chefen i Duved, Pär Lindell. Han säger att han skickat in underlag och upprepade gånger legat på för att pengarna ska betalas ut. Han tycker inte att han fått ett tydligt svar på varför hans anställda inte fått någon bonus utbetald.

Semesterbonusen har betalats ut till personal på boenden i andra delar av kommunen, även om det dröjt ända till april i år innan vissa fått sina pengar.

– Varför är just personalen i Duved särbehandlad? Dom har jobbat minst lika mycket eller mer än många andra, säger Maria Engström, ordförande i fackförbundet kommunal i Åre som drivit Birgitta Bäckes ärende.Enligt Åre kommuns personalchef Åsa Rydell har otillräckliga underlag skickats in från boendet i Duved.

– Vi hade ju den hanteringen att underlagen ska skickas in. Följde de dom riktlinjer som var utkommunicerade då skulle man få ta del av bonusen, säger hon.

Om det skulle komma in mer underlag. Skulle ni göra en annan bedömning då? Eller hur ska man förstå ditt svar?

– Ja, absolut. Är det så att man ska få sommarbonusen och att man uppfyller de här kriterierna som var utkommunicerade så ska man självklart få ta del av sommarbonusen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".