Fotbollspelares ben och en fotboll på konstgräs (ÖFK-spelare)
Foto: Sveriges Radio
Fotboll

Kraftig minskning av fotbollsföreningar i länet

Fotbollförbundet: Satsa på utbildade tränare
1:27 min

På 30 år har antalet aktiva fotbollsföreningar i Jämtland minskat kraftigt. Antalet herr- och damseniorlag halverades under samma tid.

På 30 år har antalet aktiva fotbollsföreningar i Jämtland minskat kraftigt. 1986 fanns 69 aktiva fotbollsföreningar i Jämtland/Härjedalen, i fjol var det 48 kvar.

– Jag tror inte att fotbollen i sig som sport har minskat i attraktionskraft, utan jag tror att det är föreningsarbetet, och det som krävs för att driva en förening som skrämmer bort en del verksamhet, säger Per-Olov Larsson, kanslichef på Jämtland/Härjedalens Fotbollförbund.

Under samma tidsperiod har antalet aktiva herr- och damseniorlag halverats. Herrar seniorer fanns det 74 lag 1986 men bara 34 förra året. Lika illa är det på damsidan där man gått från 25 lag till 13.

– Det råder ingen fotbollsdöd här. De senaste tio åren har det inte skett någon föreningsdöd eller utarmning av fotbollspelandet, säger Per-Olov Larsson.

Positivt är också siffrorna för domarkåren där man 1986 hade 77 aktiva domare mot cirka 70 aktiva idag. Dessutom finns det gott om barn och ungdomslag idag. Per-Olov Larsson. vill därför se att fler föreningar satsar på utbildade tränare.

– Vi tror att bra utbildade ledare får ut mer för sin personliga del och de kan också få de unga spelarna att stanna kvar i sin idrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".