Läktare på fotbollsarena i motljus.
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Fotboll

Idrottsforskare: Det kan finnas ett värde för kommunen att rusta upp arenan

"Finns andra värden än rent ekonomiska"
6:38 min

Krav på idrottsarenor får ofta kommuner att finansiera ombyggnationer. Att ha matcherna i hemkommunen har flera fördelar.

Östersunds fotbollsklubb kan tvingas kvala till Europa League på en annan arena. Arenan i Östersund håller inte måtten enligt det europeiska fotbollsorganet UEFA. Att arenor inte godkänns av fotbollsförbunden är inget ovanligt men det är ofta kommunerna som får stå för kostnaderna. 

Jens Alm har forskat vid Malmö Högskola om elitidrottens arenakrav och kommunal idrottspolitik. Han blev inte förvånad när han läste nyheten om arenan.

– Jag blev inte överraskad. Det brukar hända ungefär en gång per säsong, säger Jens Alm.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har gjort en enkätundersökning där de sett att kommuner ofta är den aktör som får skjuta till pengar vid arenabyggnationer. 

– Ofta är kommunerna iblandade på något sätt, till exempel som delägare i arenan. Det brukar innebär att de får finansiera föreningarnas krav, säger Jens Alm.

Han menar också att negativa effekter av att spela match i en annan kommun kan vara att det inte passar sponsorerna och att det drar mindre publik.

– Ett exempel på det är Ängelholms FF, där kommunen valde att rusta upp arenan för att de ansåg att det var värt det, berättar Jens Alm.

Östersunds kommun säger till P4 Jämtland att de just nu ser över vilka möjligheter som finns att göra arenan klar för Europaspel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".