Anställda i Åre åkte på studieresa till Italien för statsbidrag till nyanlända
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio.
Förskola

Statsbidrag till nyanlända användes till studieresa för kommunanställda

1:36 min

En miljon kronor kostade en studieresa till Italien som anställda i Åre kommun fick åka på i veckan. Barn- och utbildningschefen försvarar det beslutet.

 – En femdagarskurs med boende och måltider tänker jag inte är mycket för 23 tusen kronor och sedan tillkommer resan, säger Lotte Corras-Näslund, barn- och utbildningschef i Åre kommun.

I slutet av 2015 tog regeringen tog beslut om ett extra statligt bidrag om till de 46 kommuner i landet som hade tagit emot flest asylsökande barn och ungdomar i förhållande till befolkning och tidigare elevantal.

Statsbidraget var på sammanlagt 200 miljoner kronor. Fyra Jämtlandskommuner fick del av pengarna, varav Åre kommun fick mest, nära 5,9 miljoner kronor.

I Åre kommun har bidraget gått till exempelvis digitala verktyg och annat undervisningsmaterial. Man har också satsat på mer personal och fortbildning av personal.

Mycket av fortbildningspengarna till förskolan har lagts på en studieresa till Italien. Där har de lärt sig mer om en pedagogik som kallas Reggio Emilia och som redan används inom förskolan i dag. 

Enligt Lottie Corras-Näslund gör den pedagogiken det lättare att kommunicera med annat än talspråk, vilket därmed ska underlätta mottagandet av nyanlända barn och ungdomar. 

– När vi fick många barn och elever i våra förskolor och skolor med varierande språk- och kulturbakgrund, var det gemensamma att de inte kunde det svenska språket, säger hon. 

26 förskolelärare och fem chefer inom förskoleverksamheten i Åre kommun fick åka på utbildningsresan. Den kostade nära en miljon kronor, eller drygt 30 000 per person, vilket vissa föräldrar i kommunen har ifrågasatt.

Lotte Corras-Näslund menar dock att det är bra att satsa på fortbildning när det kommer in stora statsbidrag till kommunen. 

– Det kanske är så att man är ovan vid att göra sådana här stora satsningar. 

Men det finns andra föräldrar är positiva till studieresan för de anställda. Christian Tessert har barn på Ullåns förskola i Åre. 

– Om den här kursen eller utbildningen kan hjälpa dem att ta emot nyanlända så är väl det jättebra. 

De andra kommuner i Jämtlands län som fick del av statsbidraget var Strömsunds kommun som fick 3,8 miljoner kronor, Bergs kommun 2,5 miljoner och Ragunda 1,9 miljoner kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista