Eli Alkassam, Rebecka Sjöö och Anna-Klara Hallqvist är några av eleverna som fått se filmen Sameblod som en del av utbildningen
Eli Alkassam, Rebecka Sjöö och Anna-Klara Hallqvist är några av eleverna som fått se filmen Sameblod som en del av utbildningen Foto: Fredrik Alverland/Sveriges Radio
Kultur

Filmen "Sameblod" gör starkt intryck på elever i Östersund

Gymnasisten: Det är ren rasism
3:09 min

"Sameblod" visas i utbildningssyfte av skolor på olika håll, bland annat av Jämtlands Gymnasium i Östersund.

Sedan filmen "Sameblod" hade premiär i våras har den hyllats och gjort succé på svenska biografer. Dessutom har den fått både uppmärksamhet och priser världen över.

Filmen tar bland annat upp Sveriges kolonisering av samerna och rasbiologins 1930-tal. Handlingen kretsar kring en äldre samisk kvinna som återvänder till sitt ursprung efter att tidigare velat lämna allt samröre med sin samiska kultur. I filmen varvas historier från både nutid och dåtid.

Nyligen fick elever på Samhälle-linjerna på Jämtlands Gymnasium i Östersund se filmen. Något som både uppskattats och varit lärorikt.

– Det handlar om ren rasism, och jag tänker att andra länder har tagit tag i sin historia bättre, än vad vi svenskar gjort. Vi har inte riktigt sett hur vi förtryckt minoriteter, säger Anna-Klara Hallqvist som snart tar studenten från Samhälle Media på Wargentinsskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".