Några av de 5 000 kvinnorna inför starten i Vårruset i Malmö. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Några av de 5 000 löparna i Vårruset i Malmö 2016. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Forskning

Tjejloppsresan är den moderna husmorssemestern

6:48 min

Lopp och träningsresor för tjejer har blivit populärt. I en ny vetenskaplig artikel från Uppsala universitet jämförs dessa resor med husmorssemestern.

Tisdag kväll är det dags för Vårruset i Östersund. Ett 5 kilometers-lopp bara för tjejer. Att ha just träningsaktiviteter riktade till tjejer har blivit populärt och så även träningsresor för tjejer.

I en ny vetenskaplig artikel från Uppsala universitet jämförs dessa resor med husmorssemestern. En av författarna till artikeln "Tjejhelg, umgänge - och ett lopp. Tjejlopp som en modern husmorssemester" är Karin Lindelöf, etnolog och universitetslektor vid Centrum för genusvetenskap.

– I och med att hälsotrenden är så stark så blir det något som är med och legitimerar att man åker iväg från familjen. Det blir också lite status för maken i ett heteroförhållande om han har en fru som håller på med sportiga aktiviteter, säger etnologen Karin Lindelöf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista