Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Rennäring

Rennäringens riksintresse ska prövas av miljööverdomstolen

Publicerat tisdag 13 juni kl 08.54
Eivind Torp: I bästa fall får vi ett förtydligande
(2:09 min)
Kjell-Ove Klemensson och Eivind Torp.
Kjell-Ove Klemensson i Jovnevaerie sameby och deras juridiska ombud Eivind Torp. Foto: Jörgen Heikki/ Sameradion & SVT Sápmi

Hur ska lagen tillämpas när det gäller riksintressen för rennäringen? Den frågan ska Mark- och miljööverdomstolen nu svara på i ett ärende om vindkraft i Föllinge.

Det är vindkraftsprojektet Tornäs i Föllinge i Krokoms kommun som nu blivit föremål för en prövning i Mark- och miljööverdomstolen. Det rapporterar Sameradion & SVT Sápmi.

Miljöprövningsdelegationen i Västernorrlands län har för två år sedan gett företaget TG 1 Kraft AB tillstånd att uppföra tio vindkraftverk inom två etableringsområden strax söder och sydväst om Föllinge.

Både öster och väster om den planerade etableringen finns ett område av riksintresse för rennäringen med både kärnområden, flyttleder, trivselområden och uppsamlingsområden.

Som närmast går riksintresset några hundra meter från den planerade etableringen.

Jovnevaerie sameby har därför överklagat tillståndet och hävdar dels att en del av vinterbetet faller bort, dels att renflyttningen kommer att störas.

Även länsstyrelsen i Jämtland har haft invändningar och yttrat följande:

"Enligt länsstyrelsens bedömning, som bygger på forskningsresultat kring vindkraftsetableringar på renbetesmark, ska inga vindkraftverk byggas närmare än 5 kilometer från rennäringens riksintresseområden."

Mark- och miljödomstolen i Östersund avslog i februari i år samebyns överklagande och angav bland annat följande:

"Av utredningen i målet har inte framkommit något som tyder på att området närmast vindkraftverken är särskilt betydelsefullt för samebyns möjligheter till fortsatt bedrivande av rennäringen eller annars att ett så stort skyddsavstånd som 5 kilometer måste upprätthållas. Mark- och miljödomstolen konstaterar därför sammantaget mot bakgrund av att ett tillstånd att etablera vindkraft i området inte skulle äventyra förutsättningarna för samebyn att även fortsatt bedriva ekonomiskt bärkraftig rennäring…"

Samebyn har överklagat detta beslut till Mark- och miljööverdomstolen och väcker i en inlaga framförallt två principiella frågor:

Har domstolarna befogenhet att gradera betydelsen av riksintresseområden enligt Miljöbalken?

Ska rennäringens ekonomiska bärighet vara en faktor när en åtgärd inom riksintresseklassat område prövas? 

– Det är ju rättsligt intressant eftersom bestämmelserna har varit svåra att tillämpa. I bästa fall får vi ett förtydligande från Mark- och miljööverdomstolen, säger samebyns ombud, Eivind Torp.

Samebyn hävdar i sin överklagan att lagen inte ger något utrymme för att gradera ett riksintresse – det kan alltså inte vara starkare på ett område och svagare på ett annat anför samebyn.

Enligt samebyn är mark- och miljödomstolens beslut även i denna del grundat i en felaktig bedömning av Miljöbalkens regler om riksintressen.

Nu vill samebyn och Eivind Torp få till en förändring av lagtolkningen.

– Vi hoppas ju att det ska framgå att man inte kan gradera riksintresseområden. Lagstiftaren har inte öppnat för en gradering. Är det riksintresse så är det riksintresse, säger Torp.

Företaget TG 1 Kraft AB avvisar samebyns överklagan och påpekar att Miljöbalkens regler om riksintressen inte ger något absolut skydd mot åtgärder i området.

Företaget argumenterar vidare att den aktuella vindkraftparken inte ligger inom riksintresseklassat området utan några hundra meter utanför.

Företaget anser att Miljöbalkens regler om riksintressen därför inte är tillämplig i detta fall – om samebyns och länsstyrelsens tolkning blir vägledande skulle det leda till att alltför stora arealer skyddas för rennäringen.

Nu ska alltså Mark- och miljööverdomstolen i Nacka pröva ärendet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".