Brunbjörn, björn, mors lilla olle, Orsa, Grönklitt
Svenska Rovdjursföreningen tycker att allt för många björnar har fällts under våren. Foto: Valdemar Andersson/Sveriges Radio.
Jakt

Rovdjursförening kritiserar skyddsjakt på björn

Allt för många björnar fälls. Det anser Svenska rovdjursföreningen som nu kritiserar länstyrelsernas beslut om skyddsjakt på björn under våren.

-Det här är extremt, säger Robert Franzén, vice ordförande i Svenska rovdjursföreningen till TT, och fortsätter:

-Vi är inte emot skyddsjakten, men det sker i så stor omfattning plötsligt, så som vi ser det.

 Enligt föreningen har sammanlagt minst 69 björnar skjutits efter beslut om skyddsjakt i Norrbotten, Västerbotten och Jämtlands län. Det har tagits beslut som omfattar 84 björnar, och flera av besluten gäller björnhonor med ungar, menar Robert Franzén.

 TT har varit i kontakt med Länsstyrelsen i Jämtland som tillbakavisar kritiken och hänvisar till den skada som björnar riskerar att göra på samebyarnas renhjordar under kalvningstid.

-Vi beviljar skyddsjakt där det behövs och i akuta lägen. Ena året är det många och andra året färre, säger Ruona Burman enhetschef för naturvårdsenheten i Jämtland och förklarar att populationen i länet uppnådde runt 900 björnar vid den senaste inventeringen för två år sen.

-En ganska stor population. Den hotas absolut inte av skyddsjaktsuttaget, säger hon.

Rovdjursföreningen kräver att årets kommande licensjakt på björn anpassas efter skyddsjaktens stora utfall.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista