Vit kanin omgiven av hö
1 av 2
Ann Larsson på LRF tror att ökad efterfrågan på kaninkött beror på att restauranggäster blivit mer miljömedvetna. Foto: (Arkivbild) Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Kaningryta med ris. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
2 av 2
Indisk Kärleksgryta på tamkanin. Foto: Jonas Neuman/P4 Gotland Sveriges Radio
Framtidens mat

Intresset växer för kaninkött hemma och på restaurang

Uppfödaren: Kanin ger ett klimatsmart kött
2:22 min

Kockar och uppfödare presenterar kaninkött som klimatsmart och nyttig mat under helgens mat- och aktivitetsfestival på Frösön.

Genom att kaniner är goda foderomvandlare, tillgodogör sig hö på ett bra sätt och inte behöver lika mycket tillskottsfoder som andra uppfödda djur, lämpar sig djuret för uppfödning. 

Detta menar lantbrukaren tillika kaninuppfödaren Hans-Inge Pettersson i Fåker, som även är ordförande i kaninavelsföreningen i Jämtland.

– De avger inte heller lika mycket gaser per kilo kött som andra djur, vilket gör köttet väldigt klimatsmart, säger Hans-Inge Pettersson.

Ann Larsson från Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är positiv till utvecklingen:

– Det finns många fördomar kring kaninkött som något som man förknippar som krismat under kriget. Men det efterfrågas allt mer på restauranger, och jag tror att det beror på att vi som restauranggäster har blivit mer miljömedvetna. Vi äter allt mindre kött, men kött som är mer klimatsmart. Därför tror jag att kaninen har en framtid, säger Ann Larsson.

Under helgens festival Creative Party in the park på Frösön, kommer kockar och kaninuppfödare att skapa maträtter baserat på kaninkött, vilka publiken kommer få provsmaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".