Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Samhälle

Östersundshem hyr före detta Sagabiografen

Vd: Det är väl investerade pengar
3:13 min
Gamla nattklubbslokalen byggs om till en ny mötesplats i Östersund Foto: Anders Mellgren/Sveriges Radio
Gamla nattklubbslokalen Saga byggdes om till Jämtfalds mötesplats för integration 2015. Nu ska Östersundshem hålla till här. Foto: Anders Mellgren/Sveriges Radio

Det kommunala bostadsbolaget Östersundshem hyr nu in sig hos en privat fastighetsägare på stan – i lokalen som tidigare huserat biografen och nattklubben Saga.

Östersundhem har skrivit på ett femårigt kontrakt om att hyra före detta biografen och krogen Sagas gamla lokal för ett integrationsprojekt.

– Det kommer att bli en mötesplats och arbetsplats för de olika aktiviteterna i Innanförskapsakademin, säger Daniel Kindberg, vd för Östersundshem. 

Den drygt 1 000 kvadratmeter stora lokalen invigs i början av september och anpassas nu för den nya verksamheten, med kontorsplatser och konferenslokaler där projektarbeten, workshops, starta eget-kurser och liknande ska hållas. 

Hyresavtalet är femårigt och kommer att kosta Östersundshem 700 000 kronor per år. 

– Det är väl investerade pengar, säger Daniel Kindberg. 

Östersundshem är ett kommunalt bostadsbolag som äger omkring 3 600 lägenheter samt 420 lokaler och förråd. Att bolaget hyr lokaler från externa fastighetsägare är inte särskilt vanligt, berättar Daniel Kindberg.

Fanns det inga egna lokaler ni kunde ha använt till den här typen av verksamhet?

– Nej, då skulle vi ha varit där. Vi tycker det här är en bra lokal för den verksamhet som vi bedriver, säger Daniel Kindberg. 

Enligt honom ska lokalen främst användas till Östersundshems eget integrationsprojekt. Det kallas Innanförskapsakademin och drivs i samarbete med bland andra Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Mittuniversitetet.

Projektet handlar enligt Daniel Kindberg om att inspirera unga arbetslösa och nyanlända till högre utbildning samt ska underlätta att få jobb via praktik eller starta egna bolag.

Den stora lokalen ska också användas till att informera allmänheten om kommande byggprojekt. 

– Vi går in i en väldigt expansiv period de närmaste två-tre åren. Det innebär att vi bygger väldigt mycket bostäder – både enstaka hus, kvarter och delar av stadsdelar. Då har vi erfarenhetsmässigt märkt att det är väldigt viktigt med besöks- och informationsytor, säger Daniel Kindberg. 

Joackim Ekroth (M) är vice ordförande i Östersundshems styrelse. Enligt honom var inte styrelsen inblandad i beslutet om att hyra den här lokalen.

– Nej, vi blev bara informerade om det på styrelsemötet. För mig är det ett operativt beslut. Styrelsen har inte den sakkunskapen när det gäller vilka lokaler vi har. 

Han är ändå fundersam över varför inte Östersundshem hade egna lämpliga lokaler för verksamheten. 

– Om de inte är anpassade för Innanförskapsakademin så borde man kunna göra dem anpassade. Men jag måste lita på vad våra tjänstemän säger i den frågan, säger Joackim Ekroth.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".