Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Forskning

Ännu fler miljoner till forskningslabbet i Östersund

Jörgen Sparf
Jörgen Sparf, projektledare vid forskningscentret för risk- och krisforskning på Mittuniversitet i Östersund. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio

Mittuniversitetets nya forskningslabb för risk- och krisforskning får 22,5 miljoner kronor ur EU:s strukturfonder.

Forskningslabbet har ännu inte invigts men har redan tilldragit sig stor uppmärksamhet.

Senast i maj fick Forskningscentret för risk- och krisforskning, RCR, 20 miljoner till ett femårigt forskningsprojekt av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

RCR finns vid Mittuniversitetet i Östersund och bygger ett avancerat och unikt labb där flersensorisk immersionsteknik kommer att installeras. Utrustningen påverkar människans sinnen vilket gör att man sjunker in i en händelse eller en simulerad miljö som om den vore verklig.

– Pengarna gör att det inte behövs göras några avkall i den tekniska utrustningen.Vi behöver alltså inte göra en enklare variant av labbet utan kan förverkliga det fullt ut och tillgodose många fler behov, säger Jörgen Sparf, projektledare, i ett pressmeddelande.

Forskningslabbet kommer att vara 64 kvadratmeter stort och utrustas med ett surroundsystem som gör att ljudet kan komma från alla möjliga håll, samt visualisering i 360 grader med projicering på rummets vita väggar. Rummet kommer även att innehålla miljöljus, effektljus, eldsken, blixtar, rök, dofter samt värmeaggregat och rekvisita för att skapa en känsla av verklighet.

En fysiologisk teknik kommer att kunna mäta kroppsliga reaktioner så som svett, andning och puls. Det kommer även att finnas kameror som kan filma i infrarött och ett system för synspårning och ljudupptagning.

Tanken med labbet är att det ska vara en plats för att simulera olika former av risker och kriser för att främja lärandet och utvecklingen. Jörgen Sparf säger i ett pressmeddelande att intresset för labbet är stort både nationellt och internationellt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".