Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Räddningstjänsten

Oro för framtiden efter branden i Föllinge – snart bara tre brandmän kvar

Brandman: Det behövdes verkligen folk
1:55 min
Brandmän står i rök vid nedbrunnet hus
Den stora branden i Föllinge i fredags visade på behovet av en fungerande räddningstjänst, men snart är de bara tre kvar på brandstationen där. Foto: Robert Henriksson

Den stora branden i Föllinge tydliggjorde behovet av en fungerande räddningstjänst. Men snart är de bara tre kvar på stationen.

– Situationen är långt ifrån optimal. Den är kritisk skulle jag vilja säga, säger Pål Jonsson. 

Han var en av de brandmän i Föllinge som kallades in för att släcka elden som startade i en verkstad i fredags. Den spred sig sedan till bilar och ett skogsområden i närheten. 

Enligt schemat fanns ett befäl och en brandman i tjänst. När det blev tydligt hur stor branden var ökades styrkan ut med två till från Föllinge samt två från Laxviken och en från Störåsen. 

Dessutom hjälpte ett stort antal frivilliga från byn till. 

– Det behövdes verkligen folk, säger Pål Jonsson. 

I Föllinge brandstation finns normalt sju personer som turas om att utgöra en räddningsstyrka med en styrkeledare och fyra brandmän som har beredskap dygnet runt, året om.

Anställningen är på deltid så man har vanligtvis ett ordinarie jobb hos en annan arbetsgivare.

Men i maj började ett nytt kollektivavtal gälla som försämrade villkoren för deltidsbrandmän. Under våren har många i länet sagt upp sig.

– Här i Föllinge är det fyra stycken som har valt att säga upp sig, varav jag är en. Sedan är det tre man kvar i Föllinge, säger Pål Jonsson. 

Redan innan den här försämringen var det svårt att rekrytera deltidsbrandmän till glesbygden, enligt Pål Jonsson. 

– Många jobbar utanför orten. Vi har jätteproblem under dagtid framför allt, men även kvällar och helger. 

Själv har han haft kluvna känslor inför sitt beslut att säga upp sig från det här uppdraget. 

– Anledningen till att vi har lyckats bemanna den här stationen är ju intresset för att det ska finnas en fungerande räddningstjänst. 

Pål Jonsson tror att många deltidsbrandmän skulle gå tillbaka till sin tjänst om arbetsgivaren visade större förståelse för deras känslor inför situationen. 

– På slutet känns det som att de väljer att måla fram oss giriga. Branden i fredags är kanske inte i det vanligaste slaget, men bränder händer ju lite titt som tätt. 

Från början var det 54 deltidsbrandmän i Jämtlands räddningstjänstförbund som sade upp sig i protest mot det nya avtalet. Nu har 20 deltidbrandmän tagit tillbaka sin uppsägning och 20 nya deltidsbrandmän är nyrekryterade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".