Eva Lundqvist, kvalitetsansvarig på hemtjänsten i Östersund.
Eva Lundqvist, kvalitetsansvarig på hemtjänsten i Östersund. Foto: Björn Djurberg/Sveriges Radio
Hemtjänst

Satsning på hemtjänsten – äldre ska få särskilt stöd efter sjukhusvård

Eva Lundqvist: Bra för vår verksamhet.
1:18 min

Ett nytt team inom hemtjänsten i Östersunds kommun ska erbjuda särskilt stöd till vårdtagare som kommer hem från sjukhuset.

– Det innebär i korthet att personer med stort behov av insatser som ligger på sjukhuset, som i vanliga fall hamnar på korttidsavdelning efter sjukvård, istället får åka hem, säger Eva Lundqvist, kvalitetsansvarig för hemtjänsten på Östersunds kommun.

Väl hemma ska mottagningsteamet ta hand om personen och samtidigt kartlägga dennes behov av insatser, på uppdrag av kommunens biståndshandläggare. Syftet är att få till en säkrare bedömning av brukarens vård och insatsbehov.

– Gör man den där bedömningen någon annanstans än hemma så ser den olika ut. För i regel klarar man mer när man är hemma, säger Eva Lundqvist.

Finns det något i detta som handlar om att ni vill att brukaren ska vara hemma hellre än att de hamnar på särskilda boenden?

– Ja det måste vara bättre för alla parter kan jag tycka. Och det blir ju också billigare för samhället.  

Teamet ska även underlätta för annan personal inom hemtjänst, genom att ta hand om vårdtagaren den första tiden hemma och sedan lämna över till ordinarie hemtjänst. Då med klara uppgifter om vad vårdtagaren har för behov av omsorg.

– Det här är något som är bra för vår verksamhet och bra framförallt för medborgaren. Och sedan är det roligt att det händer något inom hemtjänsten. Det blir som ett lyft för hemtjänsten, säger Eva Lundqvist.

Det nya mottagningsteamet drar igång till hösten och kommer att ha en bemanning på 20 undersköterskor, en arbetsterapeut och en chef. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".