Elisabets kor dör av aluminiumburkarna

1:20 min

Vanliga aluminiumburkar som slängs i naturen mals ner i kornas foder. Och om djuren får i sig bitar av en burk möter de oftast en plågsam död.

Elisabet Lundström har lantbruk med mjölkkor på Raftsjöhöjden, nära Hammerdal i norra Jämtland. Hon visar upp vad som är kvar av en aluminiumburk, som de har hittat på foderbordet. 

– Det är vassa rakbladsvassa remsor som sitter på kanten. Så då kan man tänka sig att det här i en mage, det gör ont och det skär sönder oerhört mycket, säger hon. 

Resten av burken hittade de aldrig, och hon är rädd att bitar finns inne i en eller flera av djuren. 

Enligt LRF dör 5200 kor varje år på grund av att de fått i sig aluminiumburkar. Elisabet Lundström berättar att de ett år tvingades köpa foder från kusten, och då hade de 15 kor som dog. Oftast handlar det om 5 till 10 som dör varje år på grund av att de fått i sig något vasst, till exempel aluminiumburkar. 

Det är en påfrestning mentalt att behöva skjuta dem på grund av att de ätit i sig skräp.

En vanlig behandlingsmetod när kor fått i sig metall är att föra ner en magnet som drar åt sig metallen. Eftersom aluminium inte är magnetiskt så fungerar inte det, och oftast finns det inget att göra när kon börjar visa symptom.  

– Slemhinnorna ljusnar, de blir nästan vita. Avföringen blir svart för att det är mycket blod i den. Hinner man inte skjuta dem så dör de själv på grund av att de förblöder invändigt, säger Elisabet Lundström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista