Arbete

Stora löneskillnader för länets feriepraktikanter

2:50 min

Under sommaren rensar gymnasieungdomar i länet ogräs och tar hand om våra äldre. Alla kommuner i länet erbjuder feriepraktik – men i lönekuverten kan det skilja tusenlappar.

En feriepraktikant i Östersunds kommun tjänar 57 kronor i timmen och får jobba fem timmar om dagen i tre veckor. En jämngammal härjedaling däremot, tjänar 68 kronor i timmen och får jobba en timma längre varje dag. I lönekuverten kan det bli en skillnad på nästan 2000 kronor.

Aron Scott jobbar i sommar med att rensa ogräs och plocka skräp. 

– Jag jobbar mest för att tjäna pengar och få lite arbetslivserfarenhet. Det är trevliga arbetskamrater och helt okej arbetstider. Men lönen är låg, ska jag vara ärlig kan de höja den flera snäpp, säger han.

Martina Larsson är arbetsmarknadshandläggare vid Östersunds kommun. I sommar har kommunen drygt 900 feriepraktikanter.

– Om vi kan ha en lite lägre lön jämfört med andra kommuner så har vi möjlighet att erbjuda fler ungdomar en feriepraktik. Vi tror det är viktigt att så många som möjligt får en feriepraktik på sommaren, säger hon.

Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, har publicerat en sommarjobbsrapport. I den föreslår de en nationell sommarjobbsgaranti där staten ger ekonomiskt stöd till kommuner mot att de erbjuder alla gymnasieungdomar feriepraktik. 

Philip Botström är förbundsordförande för SSU. 

– Var man växer upp och var man bor är inget man väljer som ung. Det är jätteviktigt att man kan erbjuda sommarjobb till alla gymnasieungdomar men också att man kan garantera schyssta löner och villkor. Och det ska inte vara beroende på var i länet eller var i landet man bor, säger han.