Idrott

Tog fjärdeplats i tuff fjälltävling trots hjärtproblem

9:21 min

Den skånska skidåkaren och löparen Johannes Andersson, som numera bor i Östersund, slutade fyra i en av tävlingarna under Fjällmaratonveckan.

Tävlingen innebär att man till fots ska ta sig från torget i Åre upp till Åreskutans topp, vilket innebär drygt 1000 vertikala höjdmetrar.

– Jag trodde inte att jag skulle kunna vara med i det här loppet och sluta fyra. Jag har haft mycket problem med hjärtat och gjorde min andra operation i april som inte lyckades. Så jag chansade på att kunna fortsätta träna och än så länge har det gått bra, säger Johannes Andersson. 

Johannes hjärtproblem upptäcktes genom att han fick hög hjärtrusning och efter två operationer som misslyckades fick han börja äta hjärtmedicin för att kunna hålla på med idrott. 

– Läkarna tyckte att jag skulle lägga ner elitidrotten, men jag ville ändå ge det en chans till och en så länge går det bra och jag är tacksam så länge kroppen fungerar, säger han.

Utöver idrotten är Johannes ledsagare för Zebastian Modin, synskadad paralympiker som tävlar i längdskidåkning. 

– Vi tävlar i parasport, vi har gjort det en vinter och nu väntar ytterligare en vinter i Paralympics i Sydkorea i mars, berättar Johannes Andersson.

– Jag ser det som en rolig och häftig utmaning samtidigt som jag kan utveckla min skidåkning, säger han.