Tingsrätten
Den man i 40- årsåldern som misstänks för misstänkt för anstiftan till sexuella övergrepp på barn har blivit häktad. Foto: Sveriges Radio
Brott

Man misstänkt för över 100 nätövergrepp mot barn har häktats

1:47 min

En man i 40-årsåldern, hemmahörande i Östersunds kommun, har blivit häktad i tre månader, misstänkt för sexuella övergrepp på barn. Det kan handla om runt 150 övergrepp.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för sexuella övergrepp på barn. Det finns tekniska bevis som visar att han är inblandad i den här typen av verksamhet, säger Anders Ahlqvist, polisens nationella IT-brottscenter till P4 Jämtland.

Det var vid en utredning av andra liknande brott som misstankarna mot mannen uppstod. Mannen hämtades till förhör och anhölls i torsdags förra veckan. I fredags blev han häktad i tre månader.

– Det är inte så vanligt. Tre månader är en lång tid.  Det indikerar på att tingsrätten har funnit bevisningen övertygande och räknar med att det kommer att bli ett åtal. Vi är tacksamma att de har låtit oss få den här tiden att jobba med det här materialet, säger Anders Ahlqvist vid polisens nationella IT-brottscenter.

Polisen misstänker att mannen regisserat övergrepp mot barn som skett på andra sidan jorden och tittat på övergreppen via internet. Övergreppen ska ha skett under flera års tid.

Polisen har tekniska bevis på att mannen är inblandad i form av digitala lagringsmedier som beslagtagits.

Hur många tillfällen som mannen begått nätövergrepp är inte klart än. Men enligt Anders Ahlqvist kan det handla om runt 150 olika övergrepp.

Åklagaren Peter Salzberg vill inte uttala sig i ärendet. Han har nu fram till november på sig att väcka åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista