Brott

Ecpat om sexuella nätövergrepp på barn: Tyvärr etablerad brottslighet

5:53 min

En man från Östersunds kommun har häktats, misstänkt för sexuella övergrepp på barn via webben. Brottet är inte ovanligt, enligt Ecpat.

Polisen misstänker att mannen under flera års tid regisserat minst 150 övergrepp mot barn som skett på andra sidan jorden och tittat på övergreppen via internet. 

Enligt Anders Pettersson, generalsekreterare på organisationen Ecpat, som jobbar mot sexuella övergrepp och sexuell handel med barn, är det här inga ovanliga brott numera. 

– Det är tyvärr en etablerad brottslighet. Vi har flera svenskar som har varit inblandade i den här typen av transaktioner. Det sker via livestreaming över nätet. 

Barnen finns ofta i Sydostasien. Anders Pettersson ger Filippinerna som exempel på land där barnen exploateras i stor omfattning. Det är också det som det här fallet rör sig om. 

– Barn har i vissa delar av Filippinerna blivit en handelsvara. Så cynisk är världen i dag. 

Det är svårt att säga hur vanligt det är att personer i Sverige gör så här, enligt Anders Pettersson. 

– När vi pratar med polisen som vi samverkar med så ser de hela tiden misstanke om brott när det gäller livestreaming och sexuella övergrepp på barn via nätet. Men det är väldigt svårt att leda i bevis, det är väldigt komplexa utredningar. 

Det här fallet började med att mannen misstänktes för innehav av barnpornografi. 

– När man började utreda det så insåg man att det här var en person som misstänktes ha beställt och begått sexuella övergrepp på nätet.