Tre aktörer i Jämtland/Härjedalen arbetar med snölagring för att garantera en tidig säsongsstart.
Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Skidor

Tidig snötillverkning viktig fördel för skidanläggningar

Michaela Sundbaum: Den stora vinningen är garantin om turistekonomisk effekt
4:03 min

Skidsäsongen startar tidigare i år på tre av länets skidanläggningar. Anledningen är att man börjat arbeta med snölagring.

Med snölagring menas att man sparar snö från säsongen innan genom att täcka snön med täckmaterial så som sågspån för att sedan kunna erbjuda en säker skidstart som inte är beroende av vädret. Erik Melin Söderström arbetar på Peak Innovation och han menar att det relativt nya arbetet är en säkerhet för skidanläggningarna.

– Man är inte längre beroende av vädret, utan man kan styra helt vilket datum man vill öppna skidanläggningen, säger han. 

 – Det har nästan blivit som en tävling kring vem som öppnar först. Det är både på gott och ont eftersom att det kanske egentligen inte är meningen att man ska åka skidor när det inte är kallt ute, säger Erik Melin Söderström.

Bruksvallarna är en av de tre aktörer i Jämtland/Härjedalen som valt att spara snö för att kunna garantera en tidigt säsongsstart.

– Det är viktigt för besöksnäringens skull att vi kan garantera en tidig säsongsstart, säger Michaela Sundbaum som arbetar med marknad och event på Bra fjäll.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".