Kultur & nöje

Oskar möter Paradis-Oskar i ny version av "Rasmus på luffen"

2:55 min

En ny version av Astrid Lindgrens drygt 60-åriga klassiska historia om pojken och luffaren är premiär-aktuell i Östersund.

 - Det känns bra, men lite nervöst också, säger skådespelaren Oskar Bergman som spelar Rasmus i den nya versionen av "Rasmus på luffen" som ska spelas på Jamtli i Östersund.

Man har försökt skapa en uppsluppen stämning i produktionen, som har många inblandade.

- Vi ska ha kul ihop. Var någon annanstans kan personer mellan 10 och 60 år vara på samma scen och göra samma saker under samma förutsättningar? Det är inte i så många sammanhang, så det är ett tillfälle att ses över generationsgränser, säger regissören Mats Sandelius.

"Rasmus på luffen" av Astrid Lindgren handlar om Rasmus som växer upp på ett barnhem och hoppas på att få bli adopterad. Men han rymmer från barnhemmet och träffar luffaren Paradis-Oskar som han slår följe med.

Historien har filmats två gånger i Sverige, en gång i Jugoslavien och en gång i Sovjetunionen. Den första svenska filmversionen släpptes 1955 och bygger på det radioteatermanus som boken sedan baserades på.

I filmatiseringen från 1981 gestaltas Paradis-Oskar av jämtländska skådespelaren Allan Edwall från Hissmofors och pojken Rasmus spelades av Erik Lindgren.