Djur

Moa Walther från Frösön räddar sköldpaddor i Grekland

9:20 min

Det är på Archelons räddningscenter på Kreta som den 20-åriga tjejen Moa Walther befinner sig i 5,5 månader för att skydda sköldpaddornas ägg på stränderna.

Under volontärmånaderna i Grekland bor hon i ett tält och det är något som Moa, efter 3 månader som hittills har gått, känner sig ganska mätt på.

– Det är ganska surrealistiskt att tänka på alla bekvämligheter man har hemma så som diskmaskin och säng, men man biter ihop eftersom att man i första hand gör det för sköldpaddorna och inte för sin egen skull, säger hon.

– Vi är sammanlagt 40 volontärer som arbetar på det här projektet och det vi gör är att leta efter spår efter sköldpaddor för att kunna skydda alla nästen, säger Moa Walther.

För att skydda sköldpaddornas ägg placerar man ut burar för att enkelt kunna se vart de finns. 

– Vi informerar även besökarna om att inte vistas på stranden och de är mottagliga för informationen och lyssnar på oss, berättar Moa. 

Volontärerna har fått se många sköldpaddor med skador från plast som slängts på stranden, exempelvis förlorar sköldpaddorna ben på grund av fiskelinor som finns på stranden. 

– Det är baksidan av arbetet, menar Moa Walther.