Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Högerextrem sajt pekade ut tusentals som landsförrädare - bland annat två journalister från länet

Tobias Hubinette: "Många på listan har förekommit olika antirasistiska sammanhang."
4:08 min
handbild dator, tangentbord, internet
Hat och hotlistan, med tusentals namngivna personer, hade ingen tydlig avsändare. Foto: Johanna Svensson/ Sveriges Radio

En lista med tusentals namngivna personer, några från länet, publicerades under onsdagen på en högerextrem sajt. De flesta på listan har på något sätt engagerat sig mot rasism.

Den högerextrema sajten, som inte hade någon tydlig avsändare, listade tusentals personer i Sverige, bland andra forskare, journalister och politiker, och pekade ut dem som att de "förstört Sverige".

– Det var en tydligt högerextrem sida. Sedan är det svårt att veta vem som ligger bakom sidan, säger Tobias Hubinette, forskare vid Karlstads universitet och tidigare engagerad i den antirasistiska tidningen Expo. 

Budskapet på sajten var klassiskt högerextremt. Invandringen till Sverige målades ut som det största hotet mot landets framtid tillsammans med bland anant islam, socialdemokrati, kommunism, liberalism och mångkultur.

De som på olika sätt, enligt budskapet på sajten, bidragit till att "förstöra Sverige" hotades med olika straff.

– Det är inte otillåtet att sammanställa namnlistor, men när man gör det i ett sammanhang där man också beskriver olika typer av straff, då är det uppenbart ett hot. Och då blir det politiskt, mer än bara en namnlista, säger Tobias Hubinette. 

En av de lokala journalisterna som fanns på listan är Linda Hedenljung på Östersundsposten. 

– I grund och botten känns det lite sorgligt att en del människor har så mycket tid att lägga ner på den här sortens sidor. Jag undrar vad man egentligen vill uppnå?

Det fanns ju hot på den här sajten, hur allvarligt ser du på det?

– Jag blir inte orolig för mig själv. Men det är djupt problematiskt ur en demokratisk synvinkel. Som journalist måste jag berätta om hur det ser ut i samhället. Att man ska bli hotad för att man utför sitt yrke, det känns inte rätt. Men jag är inte orolig för min egen säkerhet, säger hon. 

Även flera journalister på Sveriges Radio fanns med på listan. Enligt SR:s säkerhetsavdelning bedöms inte hoten vara riktade mot någon enskild person, men SR kommer att polisanmäla listan för att få det prövat om det handlar om brott mot exempelvis personuppgiftslagen eller hatbrott.

Webbsajten med namnlistan ligger inte längre ute på internet, den togs ner bara några timmar efter att den publicerats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".