Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Man bredvid ett antal grisar.
1 av 2
Magnus Gustaphson lantbrukare med småskalig grisproduktion i Häljesund utanför Mattmar. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Ekologiska grisar från Erik Svensssons gård i Mo i Trångsviken. Foto: Björn Nordquist/SR
2 av 2
Det finns inte tillräckligt många lokala grisproducenter som kan möta efterfrågan. Foto: Björn Nordquist/Sveriges Radio
Matproduktion

Ökad efterfrågan på lokalt producerat kött – fler slakterier efterfrågas

Om framtiden för lokalt ekokött
4:49 min

Efterfrågan på lokalt producerat kött ökar, men utbudet hänger inte med. Flera lokala slakterier kan vara lösningen, tycker grisbonden Magnus Gustaphsson.

Det finns en stor efterfrågan på lokalt producerat kött, bland annat från gris.

Men det finns traditionellt inte så många bönder som satsar på grisuppfödning i Jämtland, enligt Magnus Gustaphsson som är lantbrukare med småskalig grisproduktion i Häljesund utanför Mattmar.

– Grisen kräver spannmålsfoder och det har inte varit så gynnsamt för det här. Men det verkar som att klimatet håller på att slå om mer och mer. 

Ett annat hinder för ökad produktion av lokalt kött är bristen på lokala slakterier. 

– Idag har jag 16 mil till närmaste slakteri på Öhn. Jag kör upp åtta grisar åt gången och två dagar senare får jag åka och hämta köttet. Så det blir 65 mil en sådan vända ungefär. 

Magnus Gustaphsson skulle gärna se att det fanns ett mer närliggande slakteri. 

– Har man ett slakteri som ligger närmare så kan man själv vara delaktig i verksamheten och hjälpa till med packning eller slakt. 

Jörgen Andersson är initiativtagare till företaget Fjällbete i västra Jämtland och tycker det finns anledning att dra fördel av de förhållanden som finns för matproduktion i länet. 

– Vi går en ny tid till mötes där det ser ganska ljust ut, vi har bra förutsättningar för att producera särdeles bra mat i Jämtland. 

Han ser en ny trend hos konsumenterna när det gäller matvanor. 

– Vi håller på att få syn på skiljelinje mellan det som börjar kallas relationsmat, där det finns en tydlig relation mellan konsument och producent. Motvikten är det vi kan kalla industrimat där man får allt mindre relation, det blir mer anonymt och längre avstånd mellan konsument och producent. 

Jörgen Andersson tycker därför Jämtland borde gå i spetsen för det han kallar relationsmat. 

– Slakterier blir en del i den helheten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".