Kultur & nöje

Östersunds Teaterverkstad till internationell festival

3:04 min

Snart intar Östersunds Teaterverkstads ensemble Monaco och världens största amatörteaterfestival med sin föreställning "Yeah, åkej".

Snart packar Östersunds Teaterverkstad, ÖTV, resväskorna och åker till Monaco. Där ska dom uppträda med sin föreställning "Yeah, åkej" på Mondial du Théatre - världens största amatörteaterfestival.

Skådespelaren Felix Chougui har fått en smakstart på sin teaterkarriär:

- Det har är första pjäsen som jag någonsin varit med i, och att då både få uppträda på en nationell festival i Västerås, och sedan även få åka till Monaco, det känns lite overkligt.

Föreställningen bygger på texter av Sonja Åkesson (1926-1977). Som författare, dramatiker, poet och bildkonstnär var hon som mest känd på 1960-talet, men mycket av det hon gjorde känns fortfarande aktuellt för ensemblen:

- Hennes texter känns både tidlösa och aktuella. Det kan handla om utanförskap, både mäns och kvinnors plats i samhället, men också om stress, säger Katja Lindgren-Anttila.

Det är sällsynt att Östersunds Teaterverkstad gör internationella gästspel.

- ÖTV har inte uppträtt i internationella sammanhang på flera decennier, säger verksamhetsledare Torben Sundqvist.

Söndagen 27 augusti äntrar ÖTV scenen på Théâtre Princesse Grace i Monaco, där även representanter från respektive Marocco och Georgien uppträder samma dag. Festivalen pågår 21-30 augusti.