Gudmundur och Sproti tog VM-silver

4:55 min

Gudmundur Einarsson från Nälden och 20 åriga hästen Sproti har vunnit VM-silver i Islandshästgrenen stilpass på VM i Nederländerna.

De fick 8,54 poäng efter vinnaren som också kommer från Sverige, Magnus Skulasson på Valsa som också slog världsrekord med poängen 9,09.

– Väldigt glad. Silver är också framgång på ett VM. Med tanke på hans karriär och sjukdomshistoria var det nästan som en VM-titel att han kunde delta och att han kom tvåa på grund av att den som vann var överlägset bäst, säger Gudmundur Einarsson. 

Sproti frá Sjávarborg har en stor skadehistorik bakom sig med en ihärdig gaffelbandsskada och dessutom tarminflammation. 

– Han har återhämtat sig och sen har han blivit sjuk igen och gaffelbandsskada igen. Men han är på plats och levererar. Att han är med nu kanske inte var spikklart för två veckor sedan, men han är i bra shape och balans nu.

Han springer allt vad han orkar och är i riktigt god form. 

Sproti är 20 år gammal och det är hans femte, och sista VM. Han började sin internationella karriär på samma bana för tio år sedan, då tog de ett brons tillsammans. Men VM i Nederländerna blir det sista. 

– Det bestämde jag redan i höstas att klarar han av vinterträningen och inte krånglar till det för mycket med olika skavanker, så blir det här hans sista i alla fall vad gäller svenskt mästerskap och VM. Det räcker nog för han att sluta sin karriär på topp, säger Gudmundur Einarsson. 

VM i Nederländerna pågår tills på söndag den 13 augusti.