STOCKHOLM 20161125   Läraren Olve Hellström, årskurs 7 Kulturama grundskola i Sundbyberg. Bättre självförtroende och trygghet i yrkesrollen. Det är några av de positiva effekter som lärare anser sig fått efter att ha deltagit i Skolverkets satsning för att utveckla undervisningen i matematik – Matematiklyftet.   Foto Henrik Montgomery / TT kod 10060
1 av 2
Fler lärare behövs i skolorna, och Härjedalens kommun försöker fixa det genom att ge studenter stipendium. Foto: Henrik Montgomery/TT
Förskolebyggnad i fjällmiljö vintertid med lekande barn och förskollärare ute på gården
2 av 2
Härjedalens kommun behöver fler förskollärare. Foto: Mimmi Thomsson/Härjedalens kommun

Stort intresse för lärarstipendium i Härjedalen – får pengar för utbildning

"Det här är en långsiktig investering"
4:36 min

I Härjedalen erbjuder kommunen från och med i höst ett stipendium till 20 härjedalingar som studerar till förskollärare och lärare.  Och intresset att söka har varit stort.

Stipendiet är på 3000 kronor per månad under läsåret och väljer de färdigutbildade lärarna att jobba kvar i kommunen i tre år får de en bonus på 30 000 kronor. 

– Det har varit ungefär 40 stycken som har varit intresserade och sökt, säger Tina Svensson Hammargård, skolutvecklingsledare i kommunen.

När kommunen valt ut de 20 som får stipendiet har man tagit hänsyn till både geografin, att de som vill studera kommer från hela Härjedalen, och såna faktorer som vilka ämnen och vilka åldersgrupper som de blivande lärarna vill jobba med.

Kravet är också att de som studerar ska göra det på heltid.

– Vi har störst behov egentligen på förskollärare så där är det många som blivit beviljade, som ska gå den utbildningen, säger Tina Svensson Hammargård.

Satsningen kostar nästan en halv miljon kronor per år och pengarna kommer från utbildningsförvaltningens egna medel. Huruvida samma stipendium kommer att erbjudas även kommande års lärarstudenter kan inte Tina Svensson Hammargård svara på i dagsläget.

– Det är upp till våra politiker att besluta om, hur resurserna ska fördelas.

Om ni nu får ut 20 lärare om några år som kommer att jobba i Härjedalen, vad tror du att det kommer att innebära för skolorna och förskolorna i kommunen?

– Vi tror att det innebär att elevernas resultat höjs och att det blir en tryggare och mer värdefull skolgång för dem, säger Tina Svensson Hammargård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".