Håkan Jonsson med kaffe i handen i foajen.
Håkan Jonsson tar en kaffe i pausen. Foto: Anna-Maria Ahlén, Sameradion & SVT Sápmi.
Sametinget

Sametingets styrelse får kritik – slarvat med mötesförberedelser

Styrelseordförande : Jag tycker det räcker med vilka teman och tider som gäller
1:33 min

Nordisk samekonvention och vilka partier som ska regera nästa mandatperiod är två frågor som de samiska politikerna ska diskutera i Glen. Men sametingets styrelse får kritik av oppositionen, för att ha slarvat med förberedelserna.

- Vi har ju inte fått rätta handlingar vad det här mötet ska handla om, utan det är ju mer informell information som vi har fått. Så det är lite oklart hur de här två dagarna ska se ut, säger Marita Stinnerbom i Guovssonásti.

Risken med att komma oförberedd till det första sametingsmötet efter valet är att beslut inte blir tagna. Därför träffas nu ledamöter från de olika sametingspartierna i Glen i Jämtland för att diskutera bland annat framtiden för nordisk samekonvention, och vilka partier som ska regera tillsammans nästa mandatperiod. Istället för att behöva ta alla beslut då, ska politikerna förbereda sig så att ledamöterna kan ta effektiva beslut i frågor som rör hela det samiska folket.

Men inbjudan till mötet i Glen består bara av sjutton ord, eller drygt två rader text, förutom den praktiska informationen om mötets tid och plats.

Styrelseordförande Håkan Jonsson som är ansvarig för inbjudan, svarar på kritiken

- I och med att det har varit semestertider så är det som det är. Vi har försökt få att personal från departementet och politiker också för den delen ska kunna delta på det här mötet vid diskussionerna av Nordisk samekonvention. Därför har vi inte kunnat veta om de kommer och vilken dag de kommer, och av den anledningen har vi inte kunnat ge någon detaljerad beskrivning.

– Men jag tycker det räcker med vilka teman vi ska ha och vilka tider som gäller, säger Håkan Jonsson, ordförande för sametingets styrelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".