Djurliv

Ovanlig vit älg fångad på film

3:08 min

Efter tre års sökande lyckades Hans Nilsson fånga en av de ovanliga vita älgarna på film, rapporterar P4 Värmland. Videon sprids nu över världen.

I fredags gick Hans Nilsson i Edas dröm i uppfyllelse. Efter tre års sökande fick han se den vita älgtjuren och fångade den på film.

– Man ser den vita älgtjuren gå ner i vattnet, ta några simtag framåt, klättra upp på andra sidan och sedan bita av några löv och sedan vända han sig mot mig och tittar rakt in i kameran.

Det var fem meter mellan tjuren och Hans Nilsson och de var helt ensamma. Det var ett möte han väntat på i tre år.

– Det var en fantastisk känsla när man ser ett sådant unikt djur som inte alls är bekymrad för folk. Det är en ståtlig älgtjur med femton sexton taggar.

På film fångade han hur den kom simmandes mot honom. Nu sprids filmen som en löpeld på sociala medier. Bara via P4 Värmlands Facebooksida har filmen hittills visats mer än 1,5 miljoner gånger.

– Det har varit väldigt stort intresse och många som gillar och delar. Det är för att det är så ovanligt. Många skriver att den är som en sagoälg, berättar Hans Nilsson. 

Hans Nilsson är till vardags kommunalråd i Eda kommun för partiet Hela Edas lista. På fritiden beskriver han sig som en naturälskare och det har blivit en del safariresor till främmande kontinenter. Men fyndet på hemmaplan i Koppom slår också högt.

– Det här är ju lika fantastiskt som att se en leopard i Afrika, säger Nilsson. 

Enligt Hans Nilsson finns det ett femtiotal vita älgar i västra Värmland i Eda och Arvika kommun.

I viltvårdsområdet har man valt att freda den vita älgen som man kallar Ferdinand. Det innebär att inget jaktlag i området kommer att skjuta på den vita älgtjuren. Normalt sett görs ingen skillnad på vita eller grå älgar.