Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Miljö

Fiskevårdsförening oroad över regnbåge i Storsjön

Storsjön-Berg fiskevårdsområde om förrymda fiskar
4:44 min
Fiskodlingen i Storsjön vid Eltnäset i Hoverberg.
1 av 2
Minst 1000 regnbågslaxar har rymt från fiskodlingen i Storsjön vid Eltnäset i Hoverberg. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Therese Kärngard (S) kommunalråd i Bergs kommun.
2 av 2
Therese Kärngard (S) är kommunalråd i Bergs kommun. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio

Hans-Erik Andersson från Storsjön-Berg fiskevårdsområde är bekymrade över det stora antal regnbågar som smitit från Wangenstens fiskodling i Hoverberg.

Det var i början av augusti som fritidsfiskare fick upp regnbågslax på flera ställen kring och i Storsjön. De insåg att det var rymlingar från Wangenstens fiskodling i Hoverberg. 

En odlingskasse hade gått sönder i fiskodlingen. Hur mycket fisk som har tagit sig ut är oklart, men minst 1000 regnbågslaxar tros ha rymt.

Att det nu simmar omkring många fiskar av en art som inte hör hemma i Storsjön är bekymmersamt, tycker Hans-Erik Andersson från Storsjön-Berg fiskevårdsområde. 

– Vi har ju kostat på så mycket i åarna runt i kring. Så vi vill inte ha upp regnbåge.

Ett av problemen enligt Hans-Erik Andersson är att regnbågen konkurrerar med andra fiskar i området, exempelvis när harren leker i Bilstaån på vårarna.  

– De leker samtidigt på våren, säger han. 

Enligt Hans-Erik Andersson är fiskevårdsföreningen negativ till att fisk odlas i kassar i Storsjön. 

– Ska man ha fiskodling så ska den vara landbaserad så de kan rena vattnet och ha mer koll på fisken. De ska inte vara i sjön. 

Storsjön-Berg fiskevårdsområde har överklagat fiskodlingen i Hoverberg tre gånger utan framgång. 

– Vi har påpekat det här med rymlingar och att Storsjön är en vattentäkt, men det hjälper inte, säger Hans-Erik Andersson. 

Therese Kärngard är socialdemokratiskt kommunalråd i Bergs kommun och tycker det är oroande att det här har kunnat hända.

– Att något går sönder och åker dit det inte ska vara är alltid ett bekymmer. Utveckling är bra men ibland ska den gå sakta. 

Hur har ni resonerat från politiskt håll kring fiskodlingen?

– Just nu har inte den här frågan varit aktuell. Det är när sådana här saker händer som den blir aktualiserad. Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet. Vi förutsätter att de gör det jobb de ska, säger Therese Kärngard. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".