Lupiner växer i klunga
Lupiner har lätt för att sprida sig och utgör ett hot mot den biologiska mångfalden. Foto: Lotta Löfgren/Sveriges Radio
Lupiner

Lupiner vid vägkanter ska bort – snart görs försök

Trafikverket: Problemet håller på att bli gigantiskt
1:21 min

Nästa år hoppas Trafikverket kunna börja med bekämpningen av den invasiva arten lupiner längs med vägkanter i Jämtlands län.

– Jämtland är det landskap som har mest artrika vägkanter, både till omfattning och antal arter, säger Anders Sjölund, ekolog och Trafikverkets nationella samordnare för landskapsfrågor.

– Lupiner utgör ett extra stort hot i Jämtland, och lupinen kan ta sig upp i fjällvärlden också om den tillåts fortsätta spridas.

Trafikverket har tagit beslut om att bekämpa invasiva arter, där lupiner ingår, längs med vägkanter runtom i landet.

En invasiv art är en art som på egen hand tagit sig utanför sitt naturliga område, och som utgör ett hot mot de arter som redan finns där. Lupiner kan alltså hota den biologiska mångfalden.

Problemet håller på att bli gigantiskt.

I höst görs de första bekämpningsförsöken i Region Mitt. Trafikverket kommer bland annat testa att gräva upp lupinerna från roten. Som en sista utväg ska kemisk bekämpning användas.

Förhoppningen är att bekämpningen av lupiner efter höstens försök ska komma igång på allvar nästa år, och då även i Jämtlands län.

 – Problemet håller på att bli gigantiskt, lupinerna håller på att komma in i en tillväxtfas där det går brant uppåt. Vi behöver göra någonting, inte bara Trafikverket utan Sverige, säger Anders Sjölund. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".