Leif Persson, Lit.
Leif Persson tar en titt på bygget av nya bron över Indalsälven mellan byn Söre och Lit. Foto: Marcus Frånberg
Trafik

Indalsälven får en ny bro

Leif Persson om nya Litsbron
3:39 min

Efter att Trafikverket förra året lite överraskande kom med ett förslag om en ny och bredare bro över Indalsälven mellan Lit och Söre är nu bygget igång.

Den gamla bron över älven byggdes 1932 och tidens tand har trots underhåll och renoveringar gjort sitt. Bland annat har det pålverk av timmer som bron vilar på ruttnat och enda alternativet om det ska finnas en bro mellan Söre och Lit är att bygga en ny. Den nuvarande har stora begränsningar med en maxvikt för fordon på fyra ton, bron är enkelriktad och det finns inget utrymme för fotgängare.
Den nya har inte kommit till utan arbete och påtryckningar från boende i trakten. 10-15 år har processen pågått och förutom Trafikverket som bygger bron har också Region Jämtland Härjedalen och Östersunds kommun skjutit till pengar. 
– Det här är ett bra exempel på att det går att påverka med dialog och idogt arbete säger Leif Persson en av flera som genom åren jobbat för en ny bro.
Den nya bron kommer att vara tvåfilig och kunna bära tunga fordon samt att den ger utrymme för både cyklister och fotgängare.
– Det här handlar inte bara om bron i sig, det är fråga om utveckling och service för landsbygdsbor och möjligheter för att till exempel kunna bygga fler bostäder och det är skitkul säger Leif Persson.
Bron beräknas bli klar nästa sommar.

Marcus Frånberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".