Den nya fabriken på Engcon
Engcon i Strömsund miljonsatsar på ny testanläggning. Foto: Sofia Blad / Sveriges Radio
Industri

Engcon miljoninvesterar i testanläggning

Produktionschefen: Vi säkerställer vår kvalitet
2:51 min

Verkstadsföretaget Engcon i Strömsund satsar på ökad effektivitet med ny testanläggning.

Strömsundsbaserade företaget Engcon i, som tillverkar delar till grävmaskiner, gör nu en storinvestering i en anläggning som ska testa företagets produkter innan leverans.

Enligt Dan Ekholm, produktionschef på Engcon, är målet att förbättra produkterna.

– Vi säkerställer vår kvalitet på ett sätt som är bra. I och med att med automatik får vi en repeterbarhet, att vi kan prova på samma sätt hela tiden och kan anpassa våra program till vilken produkt vi har. 

Engcon tillverkar tiltrotatorer, som sitter längst ut på armen på grävmaskiner. Dessa ska nu testas automatiskt, vilket är en fördel, enligt Dan Ekholm. 

– Man blir inte lika personberoende utan får samma provkörning varje gång. Det är en väldigt säker lösning för att kontrollera alla funktioner så att vi vet att produkten är tipptopp när vi lämnar ut den till kunden. 

Testanläggningen har tillverkats i samarbete med företagen Electrum och Specma och är specialanpassad för Engcons verksamhet.

– Den är unik. Det här är en miljoninvestering som har pågått ett tag och som vi ständigt utvecklar. Så det är ingen testanläggning man bara kan köpa över disk, utan den har vi utvecklat tillsammans med våra leverantörer, säger Dan Ekholm. 

Automatiseringen leder dock inte till färre jobb, enligt Dan Ekholm. 

– Nej, snarare tvärtom. Det ökar vår kapacitet, och det behöver vi så att vi kan leverera fler tiltrotatorer. Ju mer effektiva vi kan bli, desto mer marknadsandelar kan vi ta. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".