Vägvisare till flygplats
Vägvisare till flygplats. Foto: Marcus Frånberg/Sveriges Radio
Företag

Sykes kan tvingas försvinna från Sveg om flygplatsen flyttas

Robert Kalin, Sykes: Tror inte vi kommer vara kvar här på sikt om vi inte har flygplats i Sveg
1:18 min

Det internationella företaget Sykes valde att etablera sig i Sveg på gund av att flygplatsen låg där, nu när en eventuell flytt av flygplatsen blir aktuell kan företaget tvingas flytta.

Destinationsbolagen i Vemdalen och Funäsdalen vill göra en ny utredning om var flygplatsen ska ligga i Härjedalen. Flygplatsen som idag ligger i Sveg, kan efter utredningen, flyttas till Hedlanda flygfält vilket enligt många röster blir mer centralt i Härjedalen och på så vis närmre de stora turistmålen, Vemdalen och Funäsdalen. 

Nordenchefen för Sykes, Robert Kalin, menar att en flytt av flygplatsen gör att det blir svårt att övertyga företagets kunder om att ha sin verksamhet på orten.

– Vi valde Sveg en gång i tiden just för att det fanns en flygplats här som gör det möjligt att sälja tjänsterna till Sveg trots att övriga kommunikationer är usel till den här orten, säger Robert Kalin.

– Eftersom att vi är Härjedalens största privata arbetsgivare så har vi ett ansvar att informera kommunen om sådana här saker, vilket vi nu har gjort, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".