En råtta springer under en bil
Allt fler märker av råttorna enligt Peter Nyström på Anticimex i Östersund. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Råttor

Larm om råttor ökar i Östersund

Platschef för Anticimex Östersund: Människor skapar förutsättningar för råttor
1:09 min

Förekomsten av råttor är vanligast i tätorter där mycket folk är i rörelse. I Jämtlands län är främst Östersundbor drabbade.

– För fem år sedan hade vi någonstans mellan 45 och 50 utryckningar på ett år. Nu har vi dagliga påringningar om problem med råttor, säger Peter Nyström som är platschef för Anticimex i Östersund.

Det är inte nödvändigtvis så att antalet råttor ökar, men då fler människor rör sig på samma plats samtidigt som det byggs alltmer, blir miljön för råttorna mer gynnsam.

– Jag tror att den dramatiska skillnaden när folk plötsligt upplever att det är mycket råttor, beror på att vi har skapat förutsättningar för råttor att trivas och leva i miljöer där de normalt inte varit förut, säger Peter Nyström.

Förekomsten av råttor går att förebygga genom att inte lämna matrester efter sig utomhus och se till att sopkärl är väl förslutna. För tomtägare kan det vara viktigt att klippa gräsmattan med jämna mellanrum och inte lämna kvar fågelfrön på marken då det kan locka råttorna till platsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".